Jdi na obsah Jdi na menu

Zápis z 33. členské schůze BD ANTÉNA

9. 4. 2024

*Zápis z 33. členské schůze Bytového družstva Anténa

 

Datum konání: 23. 3. 2024

Místo konání: Pivovar Faltus, Česká Třebová

 

Přítomno: 38 členů Bytového družstva Anténa nebo jejich zástupců s plnou mocí

Omluveni: Sommer Martin (12*) Vaňáková Věra (14), Šemberová Gabriela (34), Hudečková Martina (3), Roun Jiří (18), Adamová Lucie (44)

Nedostavili se bez omluvy: Křapová Olga (33), Řehák Alex (42),

 

Hosté: paní Novotná, účetní Bytového družstva Anténa

 

Za Bytové družstvo předsedá pan Jiří Hlaváček a místopředsedkyně paní Božena Plocová.

 

Všichni přítomní jednohlasně souhlasili s předneseným návrhem programu:

  1. Hospodaření družstva za rok 2023
  2. Plán oprav na rok 2024
  3. Volba do představenstva
  4. Diskuse a připomínky

 

 

  1. Hospodaření Bytového družstva za rok 2023:

 

Paní místopředsedkyně Plocová informuje o jednotlivých položkách příjmů a výdajů Bytového družstva (dále jen BD) v uplynulém roce:

  • do příjmů BD náležely příjmy z každého metru2 plochy bytových jednotek (47Kč/m2), platby plynoucí z pronájmu místa umístění antén, úroky ze spořících a běžných účtů (ČSOB a Česká spořitelna), převody členských podílů a další;

 

  • do nákladů splátky úvěru, revize výtahů, oprava rozbitého skla, oprava úniku vody přes vodoměry, čištění svodů a palivových cest, revize hasičských přístrojů, oprava kotlů a revize kotlů, elektronické přístupy, oprava topných rozvodů, nové kompenzátory, zateplení vchodů, pojištění nemovitosti, daň z nemovitosti, zpracování topného systému, stálé platby za elektřinu, plyn a vodu a další.

 

Dotazy:

Paní Šustková vznesla dotaz na paní místopředsedkyni Plocovou, jaká částka se vybrala za rok 2022, neboť má za to, že v roce 2022 bylo vybráno více, než v roce 2023. Paní Plocová sdělila, že dané si z hlavy nepamatuje a že se v případě zájmu paní Šustková může domluvit s účetní BD, paní Novotnou, a nahlédnout do účetnictví. Tato nabídka pak platí pro všechny, kdo by měl zájem.

 

 

*označuje číslo bytové jednotky

  1. Plán oprav na rok 2024

 

Pan předseda Hlaváček informuje o plánovaných investicích a opravách:

  • oprava kompenzátorů ve vchodě 1808, výměna vodoměrů, kontrola plynových spotřebičů, nová studie energetické náročnosti nemovitosti (stávající končí 9/2024), oprava dlažby balkonů tam, kde dochází k prosaku, oprava a revize výtahů (obavy, zda výtahy budou nadále odpovídat legislativním nárokům, neboť v roce 2024 má v účinnost vejít nová legislativa), oprava atiky výtahové šachty ve vchodě 1807 (poděkování paní Kovářové za všímavost a nahlášení uvolnění opláštění).

 

Dotazy:

Paní Kovářová se dotázala, zda kontrolu plynových spotřebičů si každý zajišťuje sám, nebo bude organizované BD. Předseda pan Hlaváček sdělil, že nabízí zajištění pro všechny, avšak není, jak vymáhat, není povinné, zároveň apeluje, že je v zájmu všech, aby k úniku plynu nedocházelo. Kontrola plynu a plynoucí náklady se týkají pouze bytů, které mají plyn připojený.

 

Dotaz na stav střechy – pan předseda sděluje, že není akutní problém, nicméně díky sondě bylo zjištěno, že oproti projektové dokumentaci je nevyhovující izolace, která má vliv na stékavost a tepelnou izolaci. Jedná se o stav po prvním zateplování domu.

 

  1. Volba do představenstva BD

 

Předseda pan Hlaváček informuje, že ze zdravotních důvodů místopředseda pan Jiří Štancl funkci od 7/2023 nevykonává a je potřeba zvolit nového člena představenstva, neboť aktivními členy je pouze předseda pan Hlaváček a místopředsedkyně paní Plocová. Zároveň ujišťuje, že pan Štancl nepobírá žádnou finanční odměnu za výkon funkce.

 

K návrhu, aby paní Plocová a pan Hlaváček pokračovali ve výkonu funkcí, sdělují následující:

  • není přípustné, aby se dozvídali ad hoc na ulici či v obchodech informace o tom, jací jsou, jak špatně odvádí práci pro BD, co by měli, nebo mohli;
  • žádají o uplatnění „zdravého rozumu“, ne vše lze zařídit ihned, některé věci je potřeba dělat preventivně, nikoliv, až je pozdě a s následnými většími náklady na uvedení do původního stavu;
  • paní Plocová sděluje, že by ráda předala své zkušenosti a agendu novému členovi, který by poté, co se rozhodne ukončit své dlouholeté působení v představenstvu BD, byl schopen ji nahradit a v její práci pokračovat. Pokud bude agendu předávat, počítá s časovou náročností cca 2-3 měsíce, u některých úkonů až 6 měsíců a déle.

 

Jednohlasně schváleno, že pro další období je nadále předsedou BD Anténa pan Jiří hlaváček, místopředsedkyní paní Božena Plocová. Nikdo se hlasování nezdržel, nikdo nebyl proti.

 

Na pomoc s archivací se hlásí paní Zemánková.

 

Jako nová místopředsedkyně je zvolena paní Jitka Korotvičková, členka BD Anténa a to jednohlasně. Nikdo se hlasování nezdržel a nikdo nehlasoval proti.

 

4. Diskuse, připomínky

 

Paní Roučková sděluje, že splátka úvěru je 700 Kč na bytovou jednotku, a to bez rozdílu výměry bytové jednotky. Stejnou částku tak platí garsonky i větší byty, má za to, že malé byty jsou tím bity a dotují byty větší. Toto odmítá a chce vrátit peníze, sděluje, že nebyla přítomna schůzi, na které dané bylo odhlasováno, neboť jí nikdo nedal vědět, že se schůze koná.

  •  
  • pan předseda sděluje, že informace o konání členské schůze jsou dostupné na webových stránkách, jsou dostupné na nástěnce ve vestibulu, informace byly vhozeny do schránek. Pokud má v bytě nájemce, nájemce je povinen o termínu informovat.

 

Paní Šustková sděluje, že starý úvěr byl doplacen, ale částka se nadále strhává, s čímž nesouhlasí a požaduje navrácení peněz.

Odpověď:

  • paní účetní reaguje, že částka se eviduje jako dlouhodobá platba oprav a investic, což bylo odhlasováno nadpoloviční většinou ještě za předsedy pana Vaňáka.

 

Ad oba dotazy:

  • paní účetní reaguje, že v platbě do fondu oprav se výměra bytu zohledňuje, splátka úvěru je však skutečně stejná za každou bytovou jednotku, evidenci obou plateb vede zvlášť a nabízí po domluvě k nahlédnutí;
  • panem předsedou je citován zápis z členské schůze Bytového družstva 12. 11. 2022, kdy dané bylo odhlasováno nadpoloviční většinou a tudíž platné. Apeluje na uvědomění, že nejsme vlastníci, ale podílníci.

 

Pan Košek děkuje za nadstandardně odváděný úklid, zároveň vznáší apel, aby se navýšila částka ze 130 Kč na 180 Kč. Spokojenost vyjadřují i ostatní členové BD a děkují tímto za skvěle odváděnou práci.

  • pan předseda dává o navýšení na Kč 180,-- hlasovat, jednohlasně přijato, nikdo se hlasování nezdržel, nikdo nehlasoval proti.

 

Paní Novotná (účetní BD) – informuje o novém účetním programu, ve kterém bude přehled všech plateb vztažených k bytovým jednotkám, jednotlivé předpisy a vyúčtování, počáteční stavy vodoměrů, elektroměrů, smlouvy a další. Nikoliv zpětně, přístupné o plném spuštění programu s tím, že přístupová hesla bude distribuovat paní Plocová.

Znovu informuje o možnosti se objednat a nahlédnout na všechny příjmy a výdaje BD, pokladnu, běžné i spořící účty.

 

Pochvala a poděkování – za reprezentativní prostory vstupů včetně dezinfekcí. Velké dík Panu Štanclovi za jeho práci pro BD Anténa při jeho působení ve funkci místopředsedy.

 

Dotaz na velkoobjemový kontejner – pan předseda sděluje, že již není možné kontejner nechat přistavit, ve sběrném dvoře ho po posledním přistavení museli složitě třídit a celý přebrat. Je pravděpodobné, že se jednalo o odpad i jiných občanů, než z BD Anténa. Kdo chce vyhodit nepotřebné, nechť sám využije sběrný dvůr.

 

Diskuse o prostoru u popelnic – stává se, že odpad je umístěn i mimo popelnice nejspíš s cílem, aby si vyhazované někdo ještě mohl vzít. V reálu se tak ale neděje a vzniká nehezký obraz celého prostoru. Je také podezření, že popelnice využívají občané, kteří kolem pouze projíždí. Tristní je stav u popelnic protějšího domu, město informace má, zůstává bez řešení. Stejně ze strany města zůstává bez realizace ohrazení kolem popelnic, které bylo přislíbeno.

Pan předseda Hlaváček nabízí, že zjistí možnosti a náklady uzavření celého prostoru, o tomto hlasováno, kdy všichni souhlasí, nikdo se hlasování nezdržel, nikdo nehlasoval proti.

 

Pan předseda Hlaváček upozorňuje, ať všichni mají na paměti, že kamery jsou se záznamem a může si dohledat kdo a kdy společnými prostory prošel a co v nich dělal.

 

Většina členů BD upřímně děkuje panu předsedovi Hlaváčkovi a paní místopředsedkyni Plocové za práci, kterou odvádí, za jejich vstřícnost a nasazení, které není napříč jinými bytovými družstvy standardní.

 

 

Zapsala:

Petra Dolečková                                                                        

Za BD Anténa: 

Jiří Hlaváček  předseda družstva

Božena Plocová  místopředseda                                  

 

Kontrola zápisu :

Hřebíčková Alena 1807

 

Hnátnický Martin 1808                                                                                                             

 

                                                                                            4.

*Tato informace/oznámení/dokument byl dodán v elektronické podobě vedením BD ANTÉNA (automatický přepis pro web rozhraní - správce webu BD ANTÉNA)

Originál sken dokumentu (heslo pro stažení a otevření PDF jste obdrželi v úvodním e-mailu) - https://1drv.ms/b/c/6102d77a0930d578/EfLySmm2T5VCkeFlxrxDrI4B7scf2lGbzrhrtv5Hp8GSxQ?e=J0ZQEm